Newsletter

Dostávejte to nejzajímavější ze světa veřejné správy i v našich newsletterech.

* Kliknutím na „Odebírat“ souhlasíte s našimi zásadami o Ochraně osobních údajů a zasíláním pravidelných newsletterů. Odhlásit se můžete kdykoliv.

AkcePamátky a kulturaTiskové zprávy

Tradiční posvícenské pečivo provoní Veselý Kopec

Image

V sobotu 2. září se od 10.00 do 16.00 hodin na Veselém Kopci u Hlinska koná program s příjemným názvem i obsahem – POSVÍCENÍ.

Ve vybraných roubených objektech zavoní tradiční posvícenské pečivo, které si zájemci budou moci ochutnávat a případně koupit. Například v usedlosti z Mokré Lhoty se bude péci v chlebové peci, v usedlosti u Pilných buchty a ve mlýně zase perník tlačený do tradičních dřevěných forem. K posvícení vždy patřila veselá muzika, tanec a zpěv. U nás se o to postarají folklorní soubory Vysočan a Vysočánek z Hlinska. Obyčej Stínání kohouta předvede ochotnický soubor Čibako z Načešic. Návštěvníci se mohou sami přesvědčit a vyzkoušet si, že setnout hlavu dřevěnému kohoutovi není vůbec snadné – podaří se to většinou jen jednotlivcům,“ uvedla Magda Křivanová, ředitelka Muzea v přírodě Vysočina.

Program doplní Posvícenský jarmark, jehož se zúčastní pozvaní lidoví výrobci nabízející především tradiční dobroty, ale také například bylinky, koření, formičky, dřevěné hračky a další výrobky.

Jsme rádi, že návštěvníkům můžeme představit výrobce oceněných regionálních potravin Pardubického kraje. Návštěvníci mohou jejich výrobky ochutnat a nakoupit.,“ doplnila Ilona Vojancová, organizátorka pořadu Posvícení.

Posvícenské speciality bude nabízet i Hospoda Na vejměnku v areálu muzea, která pro tento den připravila speciální jídelníček.

Trvání programu: od 9.00 do 16.00 hodin (areál Veselého Kopce otevřen od 9.00 do 17.00 hodin)

Obyčej stínání kohouta byl součástí oslav posvícení, praktikoval se také o letnicích, o pouti, při dožínkách nebo svatbách, případně i v závěru masopustního období. Obřadním zabíjením zvířat se až do druhé poloviny 19. století bavila mládež i na Hlinecku. Dnes má charakter soutěživé hry – kohout je zastoupen dřevěnou maketou kohoutí hlavy, zapuštěnou do země. Soutěžící na startu zaplatí drobný obnos, pořadatel mu vloží do rukou dřevěný meč, zaváže mu oči, otáčí s ním pro ztížení orientace a nasměřuje ho ke kohoutovi, ke kterému to má od startovní čáry několik desítek kroků. Kdo setne hlavu kohoutovi, vyhrává – dříve živého kohouta, dnes spíše symbolickou odměnu. Tento obyčej je zapsán na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury Pardubického kraje a do dnešních dnů je pravidelně připomínán v několika obcích Pardubického kraje, Načešice u Heřmanova Městce jsou jednou z nich.

Foto: Pexels
Zdroj: Ministerstvo kultury 

Nejčtenější kategorie
Chytré město
444
Energetika
507
IT
372
Dotace a Finance
1374
Odpady
250

Nezmeškejte žádné informace!

Přihlaste se k odběru newsletteru a buďte stále v obraze