Jak se vyvíjí průměrné ceny obědů v Brně? Je cenový rozdíl, pokud se naobědvám v centru města, nebo na jeho okraji? Jak se vyvíjí tržby z gastronomie? Na všechny tyto otázky a další podrobnosti odpovídají statistická data ze systému Dotykačka.
Město Brno ve spolupráci se systémem Dotykačka začalo monitorovat ekonomické ukazatele a cenové hladiny brněnské gastronomie. Data budou průběžně doplňována do přehledu, který bude veřejně přístupný na webu data.Brno. V nynější době s dynamicky se měnící inflací jde o sofistikovaný nástroj, jak situaci v brněnské gastronomii monitorovat a vyhodnocovat dopady těchto změn. Ekonomických dat, jež by pomáhaly měřit výkonnost obcí a měst, je bohužel velmi málo, nebo spíše nejsou téměř žádné. Velkou promarněnou příležitostí bylo, že se naplno nevyužil potenciál dat dostupných z elektronické evidence tržeb. Město Brno si o to více váží spolupráce se společností Dotykačka.
Na vývoji cen vybraných jídel v Brně lze dobře ilustrovat, jak ceny jídel vzrostly. Nejmarkantnější je nárůst u hambugeru, který zaznamenal nejvyšší nárůst a vyhoupl se z „fastfoodového“ jídla spíše do segmentu dražších pokrmů.
Foto: Technika a Řemeslo
Zdroj: Brno
Další článek
Strategie, dobrý management a výměna zkušeností
