Newsletter

Dostávejte to nejzajímavější ze světa veřejné správy i v našich newsletterech.

* Kliknutím na „Odebírat“ souhlasíte s našimi zásadami o Ochraně osobních údajů a zasíláním pravidelných newsletterů. Odhlásit se můžete kdykoliv.

Chytré město

Foodtruck v Pražské tržnici, vaří ukrajinští uprchlíci

Ve foodtruckové zóně v Pražské tržnici, která zde funguje již třetí sezónu, zahájil dnes provoz ukrajinský foodtruck. Každý den (kromě neděle) bude nabízet denní menu složené z ukrajinských specialit. Připravují jej kuchařky, které v Praze nalezly útočiště před válkou na Ukrajině. Ukrajinský foodtruck je společnou iniciativou hlavního města, Pražské tržnice, nadačního fondu Šatník Praha, který v Tržnici sídlí, a provozovatele Food Truck Pointu. 

Paní Nadia při zahájení provozu pro zákazníky připravila tradiční boršč a vareniky, do budoucna plánuje ve foodtrucku vařit mimo jiné „naleszniky“, speciální palačinky s různými náplněmi, například s kuřecím masem a žampionovou omáčkou nebo se sýrem a slaninou, a mnoho dalších autentických receptů. Menu v ukrajinském foodtrucku se bude denně obměňovat i v závislosti na tom, kdo bude zrovna vařit.  

„Ukrajinský foodtruck je výsledkem spolupráce města a dvou nájemců Pražské tržnice, nadačního fondu Šatník a Food Truck Pointu, kteří patří mezi symboly nových aktivit v areálu a důrazu na jeho otevřenost a přístupnost pro všechny Pražany i návštěvníky města. Přeji si, aby se tato iniciativa stala příkladem zapojení uprchlíků do pracovního života v Praze, a všechny jménem hlavního města zvu k návštěvě nejen foodtrucku, ale i celého areálu Tržnice,“ říká Pavel Vyhnánek, náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast financí, který má Pražskou tržnici ve své gesci.

Ukrajinský foodtruck dává příležitost pracovat Ukrajinkám a Ukrajincům, kteří našli útočiště před válkou právě v Praze, a zároveň má i charitativní rozměr. Zákazníci, kteří se přijdou najíst, mohou předplatit porci jídla potřebným. Provozovatel foodtrucku pak předplacenou porci promění v poukázku, kterou bude mít k dispozici nadační fond Šatník. Ten ji pak uplatní pro ty nejpotřebnější klienty z Ukrajiny, kteří do Šatníku chodí pro materiální pomoc, případně pro dobrovolníky a dobrovolnice z řad uprchlíků, kteří v Šatníku pomáhají.  

Konkrétně paní Nadia, která připravila menu v den zahájení provozu, přijela do České republiky ze Lvova hned druhý den války se svým šestnáctiletým synem, který by tu rád pokračoval ve studiu. Díky dobrovolnické síti byli hned po příjezdu ubytovaní nejprve v hotelu, nyní bydlí v jednom pražském klášteře v samostatném bytě. Paní Nadia na Ukrajině pracovala v gastronomické škole a s vařením má bohaté zkušenosti. Práci si chtěla najít co nejdříve a za tuto příležitost je dle svých slov velmi vděčná. 

„Je evidentní, že podstatná část lidí, kteří sem z Ukrajiny přicházejí, jsou lidé v produktivním věku a zkrátka chtějí pracovat. Nesetkáváme se s tím, že by se zajímali o to, jak funguje zdejší sociální systém, a čekali by, jaké dostanou dávky. Naopak se aktivně zajímají o to, kde se mohou zapojit a jak mohou co nejdříve pracovat,“ popisuje svou dosavadní zkušenost Nora Fridrichová, zakladatelka nadačního fondu Šatník Praha, který v Tržnici funguje již druhým rokem. 

Od vypuknutí válečného konfliktu na Ukrajině Šatník distribuuje příchozím uprchlíkům materiální pomoc, oblečení, hračky pro děti, vybavení domácností, hygienické potřeby apod. O tuto pomoc je veliký zájem a denně si z Šatníku odnáší materiální pomoc odhadem nejméně 500 lidí. 

„Je dobře, že i v této turbulentní době, kdy v Tržnici teprve probíhají přípravy na různé stavební práce, jsme našli možnosti, díky kterým můžeme v současné situaci nějak pomoci. Od pondělí tu v Hale 29 funguje pobočka Úřadu práce, která zprostředkovává pracovní nabídky příchozím z Ukrajiny a Šatník Praha v Hale 13 odvádí od vypuknutí konfliktu výbornou práci. Díky oběma těmto projektům se také v areálu pohybuje mnoho Ukrajinek a Ukrajinců včetně dětí a věřím, že možnost dát si tu jejich oblíbená jídla jim, byť v symbolické rovině, umožní cítit se tu zase o něco lépe,“ dodává k projektu ukrajinského foodtrucku předseda představenstva městské společnosti Výstaviště a.s. Tomáš Hübl. 

Pro letošní třetí sezonu je celá zóna s občerstvením Food Truck Point nově přesunuta hned vedle zeleninového trhu v Hale 22, s nímž má též společné sociální zázemí pro návštěvníky. Každý čtvrtek, kdy je nově provoz Haly 22 prodloužen až do 19:00, nabídne Food Truck Point také doprovodný hudební program v podobě koncertů nebo DJs. Foodtrucková zóna včetně ukrajinského foodtrucku je v provozu od pondělí do soboty vždy od 11:00 do 20:00 hodin. 

Aktuální dění a program Pražské tržnice najdete na stránkách www.prazska-trznice.cz

FOTO: blesk.cz

Štítky
Nejčtenější kategorie
Chytré město
440
Energetika
498
IT
365
Dotace a Finance
1352
Odpady
246

Nezmeškejte žádné informace!

Přihlaste se k odběru newsletteru a buďte stále v obraze