Havlíčkovo nábřeží v Ostravě se mění v „ostravskou Kodaň“

Publikováno: 26. 1. 2022Cca 2.6 min četbyKategorie: Kraje, Moravskoslezský kraj
SDÍLET

Další proměna okolí břehů řeky Ostravice se těší pozitivní reakci veřejnosti.  Nový veřejný prostor, bezpečné oddělení pěší trasy od cyklostezky, nové povrchy a zeleň. Rekonstrukce se tentokrát týkala dvou úseků na Havlíčkově nábřeží – sjezdu z mostu Miloše Sýkory po Hradní lávku a oblasti mezi ulicemi Na Hradbách a Kostelní.

„Úpravám okolí řeky v centru města se systematicky věnujeme již několik let. Pokud jde o proměnu Havlíčkova nábřeží, jedná se o další etapu. V úseku od krajského soudu po Hradní lávku jsme nechali vyměnit povrchy, rozšířili prostor před Dockem navýšením nábřežní zdi, vysadili nové stromy a celý prostor doplnili o designový mobiliář. Parkovací stání jsme nově přesunuli pod most,“ shrnula náměstkyně primátora pro životní prostředí Kateřina Šebestová.“

Na Havlíčkově nábřeží přibyla nová visutá galerie, která dohromady čítá plochu 220 metrů čtverečních a tvoří ji železobetonová monolitická deska, vyložená přes hranu nábřežní zdi. Navýšení kyklopského zdiva v délce 143 metrů umožnilo vybudovat chodník podél řeky a oddělit jej tak od cyklostezky. Pochozí část galerie má kamennou dlažbu a povrch místy upravují rovněž skleněné desky z vrstveného skla, jejichž součástí je taktéž protiskluzová úprava. Tyto desky jsou navíc podsvíceny reflektory. Lokalitu nově obohatil moderní městský mobiliář v podobě 15 laviček, 11 odpadkových košů a informační tabule.

Celkovou koncepci úprav, jakož i její smysl popisuje autor architektonického návrhu Pavel Obroučka z kanceláře Arkos:

„Tato stavba je téměř poslední částí ze souboru záměrů, které byly obsahem urbanistické studie zpracovány již dříve pro město naší kanceláří. Jejím posláním bylo hledat možnosti, jak přiblížit řeku občanům a návštěvníkům Ostravy, jejich zájmům a životu. Postupně se pak podařilo zrealizovat loděnici s restaurací u soutoku Ostravice s Lučinou, vodácký přístav, dva jezy s navazujícími odpočinkovými platy – ‚slunícími plochami‘ na obou březích, visuté galerie před krajským soudem a v ulici Matiční. Jsem rád, že se podařilo v rámci celkových úprav slezského břehu prosadit i odstranění náletové a neudržované zeleně u památníku Miloše Sýkory, které tak znovu otevřelo pohled na krásnou Slezskoostravskou radnici.“

Zdroj: Moravskoslezský kraj

PRO MĚSTA A OBCE

A získejte každý měsíc přehled praktických a inspirativních informací ze světa veřejné správy.

Související příspěvky
Related Posts
Nejčtenější