Newsletter

Dostávejte to nejzajímavější ze světa veřejné správy i v našich newsletterech.

* Kliknutím na „Odebírat“ souhlasíte s našimi zásadami o Ochraně osobních údajů a zasíláním pravidelných newsletterů. Odhlásit se můžete kdykoliv.

Chytré městoPamátky a kultura

Brněnské kulturní fórum se zaměří na udržitelnost a digitalizaci

Už počtrnácté se sejde kulturní fórum, dříve známé pod názvem Brněnský kulturní parlament. Stane se tak v úterý 7. června v prostoru Industra STAGE v Nové Zbrojovce. Setkání kulturních aktérů se tentokrát zaměří na přesahy kultury a její prolínání například s ekologií, zdravím či daty. Na akci vystoupí zahraniční hosté, kteří představí příklady z evropských hlavních měst kultury. V jejich prezentacích nebude chybět role kultury v rozvoji měst a jejich obyvatel. Zvolená témata a hosté byli vybráni při příležitosti kandidatury Brna na titul Evropské hlavní město kultury 2028.

Brněnské kulturní fórum se koná dvakrát do roka, stejně jako tomu bylo u Brněnského kulturního parlamentu. V souvislosti s kandidaturou na titul Evropské hlavní město kultury v roce 2028 jsme se ale rozhodli změnit jeho původní název. Označení nyní jednoznačně říká, že se jedná o otevřené diskusní fórum, kde vítáme každého, koho zajímá brněnská kultura a všechny její přesahy,“ vysvětlil radní pro kulturu Marek Fišer.

Právě Marek Fišer zahájí program 14. setkání kulturní platformy, jejímž cílem je vytvoření prostoru pro sdílení vizí, diskusi a dialog představitelů města, veřejnosti a brněnských kulturních institucí i kreativních odvětví. V úterý 7. června od 13 hodin tak v Industře promluví o novinkách, které chystá Odbor kultury Magistrátu města Brna, jako je třeba datový sklad pro brněnskou kulturu a související odvětví či výsledky průzkumu veřejného mínění metodou pocitové mapy, který se uskutečnil na přelomu roku. Jeho cílem bylo zmapování vztahu brněnského obyvatelstva ke kultuře a následné určení oblastí, které se promítají do brněnské přihlášky pro první kolo kandidatury na titul Evropské hlavní město kultury 2028.

V úvodním bloku dále představí Sarah Szökeová z oddělení strategického plánování MMB nový dotační program pro kreativní odvětví a promluví také o propojení kulturních a kreativních oborů a přesazích do podnikání.

Na fóru vystoupí v roli čestného hosta také Yuliia Khomchyn, vedoucí Institutu kulturní strategie ve Lvově, která promluví o tom, jaká je na Ukrajině aktuální situace pro lidi pracující v kultuře. S Yulií jsme se potkali nedávno na fóru evropských měst kultury v Kaunasu, kde hovořila právě o tom, jak je zasažena kultura na Ukrajině v souvislosti s válečným stavem. Brněnské zastupitelstvo navíc nedávno deklarovalo vůli spolupracovat se Lvovem, v přihlášce ke kandidatuře se proto věnujeme i tématu Ukrajiny,“ dodal Marek Fišer.

Po této trojici bude následovat otevřené fórum, resp. prostor pro dotazy, reflexi a nápady. Od 15 hodin pak přijdou na řadu příklady z evropských hlavních měst kultury, a to v panelové diskusi, v níž vystoupí odbornice a odborníci ze zahraničí. Jejich medailonky najdete zde.

Témata, která jsou současně klíčová i pro brněnskou kandidaturu v roce 2028, dále rozvíjí čtyři navazující moderované workshopy.

TÉMATA

EKOLOGIE/UDRŽITELNOST
Panel: Triin Pikk (Tartu 2024)
Workshop: Michaela Rýgrová (Divadelní akademie múzických umění v Praze)

SOCIÁLNÍ KOHEZE
Panel: Lenka Kuricová, Lucia Dubačová (Trenčín 2026)
Workshop: Lenka Šafránková, Tomáš Jurčík (Odbor sociální péče MMB), Marika Smreková (Studio Marta)

ZDRAVÍ A WELL-BEING
Panel: Lia Prentaki (nezávislá producentka a kulturní manažerka)
Workshop: Zdeňka Vlachovská (Divadlo Barka)

KULTURNÍ DATA
Panel: Zuzana Révészová (Košice 2013)
Workshop: Milan Dedera (Český statistický úřad)

Moderátorkami panelové diskuse budou Blanka Marková (project developer, Brno 2028) a Marcela Straková (programová ředitelka, Brno 2028).

Celodenní program zakončí od 18:30 hodin teambuilding s grilováním a turnajem v pétanquu. Akce je určena široké veřejnosti, povolen je i vstup se psy. Po celou dobu bude k dispozici občerstvení ve veganské i vegetariánské variantě, včetně výběrové kávy. Více informací o akci najdete na FB události.

Foto: Kultura.brno
Zdroj: Brno

Nejčtenější kategorie
Chytré město
441
Energetika
499
IT
365
Dotace a Finance
1353
Odpady
246

Nezmeškejte žádné informace!

Přihlaste se k odběru newsletteru a buďte stále v obraze