Newsletter

Dostávejte to nejzajímavější ze světa veřejné správy i v našich newsletterech.

* Kliknutím na „Odebírat“ souhlasíte s našimi zásadami o Ochraně osobních údajů a zasíláním pravidelných newsletterů. Odhlásit se můžete kdykoliv.

Památky a kultura

Českolipské muzeum finišuje s úpravami expozic a chystá se na otevření

Důkladnou rekonstrukcí v rámci projektu na snížení energetické náročnosti prošlo sídlo Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě. Ještě, než se ve zbrusu nové podobě otevře návštěvníkům, vylepšují pracovníci muzea jeho interiéry a chystají expozice.

„Všechny související náklady financuje Liberecký kraj, zřizovatel Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě. Postupně investujeme do všech našich kulturních organizací tak, aby byly skutečně moderními stánky kultury. V tomto smyslu nás čeká ještě řada kroků, které se týkají nejen objektů jako takových, ale i expozic, moderních způsobů prezentace a služeb pro veřejnost,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně hejtmana pro resort kultury, cestovního ruchu a památkové péče

Muzeum zavřelo své brány 1. ledna loňského roku. Postupně došlo k výměně všech oken, repasování vnějších a výměně vnitřních vstupních dveří v hlavní budově kláštera a klášterní restauraci. Stavební zásahy se dotkly všech výstavních prostor, stálé expozice proto byly rozebrány a kompletně zabaleny, protože musely zůstat na svém místě a nemohly být vystěhovány do náhradních prostor.

Zaměstnanci muzea se proto rozhodli využít této situace a před instalací expozic provést řadu technických úprav interiérů. V již dokončených prostorách zahájili muzejníci vlastní instalace stálých expozic, které byly takřka dva roky zabalené na staveništi. Všechny vystavené sbírkové předměty a exponáty se nejprve kontrolují a projdou základní konzervací. Současně se čistí a renovují i výstavní a expoziční prvky a fundus. Probíhají také technické úpravy expozic.

Připravuje se nové nasvícení vystavených předmětů i prostor. Nově výtvarně pojaté budou velkoobjemové expoziční vitríny a přírodní dioramata. Expozice bude doplněna o nové sbírkové předměty a exponáty. Tato několikaměsíční činnost směřuje ke znovuotevření stálých expozic v příštím roce.

Zdroj: Liberecký kraj

Nejčtenější kategorie
Chytré město
438
Energetika
496
IT
363
Dotace a Finance
1352
Odpady
246

Nezmeškejte žádné informace!

Přihlaste se k odběru newsletteru a buďte stále v obraze