Newsletter

Dostávejte to nejzajímavější ze světa veřejné správy i v našich newsletterech.

* Kliknutím na „Odebírat“ souhlasíte s našimi zásadami o Ochraně osobních údajů a zasíláním pravidelných newsletterů. Odhlásit se můžete kdykoliv.

AkcePamátky a kultura

Den Jana Kubiše

K 79. výročí „Operace Anthropoid“ pořádá Památník národního odboje na horním zámku v Panenských Břežanech 27. května 2021 od 10:00 do 19:00 DEN JANA KUBIŠE.
Přijďte si i vy připomenout jednu z nejodvážnějších a nejúspěšnějších vojenských akcí naší historie, která vyústila v likvidaci zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Během dne bude v horním zámku vystaven dopis Jana Kubiše adresovaný Marii Žilanové z Chomle u Rokycan. Tento je datován dnem 12. května 1942, tedy pouhých 15 dnů před provedením atentátu. Po prohlídce dokumentu projdete kolem otisku zdi ze dvora Porchester Gate v Londýně, u kterého byli parašutisté před nástupem na svou misi naposledy fotografováni. „Vystaven tu bude též exponát Petra Stanického s názvem „Anthropoid 42“ zobrazující okno krypty chrámu sv. Cyrila a Metoděje z pražské Resslovy ulice, který bude za účelem rozšíření expozice o další unikát převezen z Galerie Středočeského kraje do prostor muzea,“ upozornil radní pro kulturu a památkovou péči Václav Švenda (Spojenci).
Slavnostní vzpomínkovou akci doprovodí přítomnost vozů historické vojenské techniky a průlet vrtulníku Mi-17 nebo W-3A Sokol z 24. základny dopravního letectva. Po celou dobu Dne Jana Kubiše je rovněž přístupná tematická venkovní panelová výstava.
Kromě výše uvedeného též poprvé dojde k veřejnému zpřístupnění vybraných částí areálu dolního zámku v Panenských Břežanech, spojeného s pobytem rodiny R. Heydricha v letech 1942-1945. Zpřístupnění tohoto druhého břežanského panského sídla, odkud Heydrich vyrazil v den atentátu naproti svému osudu, by nebylo možné bez mimořádné vstřícnosti současného majitele.
Podrobnější časový harmonogram Dne Jana Kubiše zde.

Zdroj: Středočeský kraj

Nejčtenější kategorie
Chytré město
434
Energetika
492
IT
354
Dotace a Finance
1343
Odpady
246

Nezmeškejte žádné informace!

Přihlaste se k odběru newsletteru a buďte stále v obraze