Newsletter

Dostávejte to nejzajímavější ze světa veřejné správy i v našich newsletterech.

* Kliknutím na „Odebírat“ souhlasíte s našimi zásadami o Ochraně osobních údajů a zasíláním pravidelných newsletterů. Odhlásit se můžete kdykoliv.

AkcePamátky a kultura

Průvodem biskupů začala v Nepomuku hlavní akce k výročí blahořečení sv. Jana

Rodiště známého českého světce si připomnělo hlavní akcí 300. výročí blahořečení sv. Jana Nepomuckého. Průvodem více než 20 biskupů z fary v Nepomuku do kostela začala byla v neděli zahájena slavnostní poutní mše svatá celebrovaná kardinálem Dominikem Dukou. Dnes a zítra budou ve městě jednat čeští a moravští biskupové.
Starosta Nepomuku Jiří Švec doufá, že akce zvýší zájem o světce. „Jsem rád, že se díky místnímu faráři zvelebit zahradu arciděkanství. A že se mým předchůdcům podařilo rekonstruovat a sehnat dotace na Svatojánské muzeum v budově arciděkanství,“ řekl.
„Nesli jsme v průvodu nepomuckou procesní sochu z arciděkanství,“ řekl předseda Matice sv. Jana Nepomuckého Václav Česák. Podle něj je dnešní akce největší od roku 1929, kdy se slavilo 200 let svatořečení. „My jsme teď od letošních oslav 300 let blahořečení odstartovali takové desetiletí a chceme to táhnout v tomto tempu až do roku 2029, kdy bude 300 let svatořečení,“ uvedl. Matice chce na zahradě arciděkanství dobudovat poutní dům a zvýšit význam poutního místa. Podle Česáka je sv. Jan Nepomucký nejznámější Čech ve světě a byl „nejvíc mučeným českým mučedníkem“. Dodal, že v Evropě je přes 33.000 soch sv. Jana a dvojnásobek po celém světě.
Druhý hlavní termín oslav bude 30. květen, kdy bude od 10:00 Světová svatojánská pouť, kterou bude sloužit plzeňský biskup Tomáš Holub. V 17:00 pak začne hlavní koncert oslav, vystoupení sopranistky Evy Urbanové s komorním orchestrem Národního divadla, který bude přenášet Česká televize v předvečer výročí blahořečení. „Bude na náměstí pod širým nebem. Máme prodáno 700 vstupenek, myslím, že 800 lidí se tam vejde,“ uvedl starosta.
Zdroj: ČTK

Nejčtenější kategorie
Chytré město
441
Energetika
499
IT
365
Dotace a Finance
1356
Odpady
246

Nezmeškejte žádné informace!

Přihlaste se k odběru newsletteru a buďte stále v obraze