Newsletter

Dostávejte to nejzajímavější ze světa veřejné správy i v našich newsletterech.

* Kliknutím na „Odebírat“ souhlasíte s našimi zásadami o Ochraně osobních údajů a zasíláním pravidelných newsletterů. Odhlásit se můžete kdykoliv.

Památky a kultura

Tábor: Staří divadelníci a elektronické podání

Na táborské radnici se rozhodli, že žádosti o podporu kulturních aktivit pro rok 2021 už nebudou přijímat v papírové formě, ale pouze elektronicky. Ze 70 žadatelů to 68 zvládlo, což si na posledním zasedání zastupitelstva vedení města pochvalovalo. Vyřazeny bohužel byly dvě žádosti tradičních divadelních matadorů – Divadla mladých a Divadla Rubikon na uspořádání přehlídky Táborská opona. Žadatel Ladislav Šustr podal žádosti na papíru. Kromě těchto dvou žádostí kulturní komise z návrhu na podporu vyřadila také projekt Žižkův rekord žadatele Housův mlýn, který v kulturní komisi nedosáhl na dostatečnou bodovou podporu.

Celkem se alokovaná částka 1,110 milionu korun rozdělovala mezi 67 spolků, organizací nebo i žadatelů – fyzických osob. Nejvyšší částku obdržel žadatel Ondřej Tůma na multižánrový festival Transforma, a to 31 500 korun. Následovala řada kulturních aktivit podpořená částkami přes 20 tisíc korun – Swing Band Tábor, Bolech, Taneční školy Atak a 6dance, Rodičovské centrum Radost, spolek Jednota, společnost Cesta, Jan Míka na filmovou tvorbu, Marie Michaela Šechtlová na uspořádání výstavy z díla fotografů Šechtla a Vosečka a další.

Vyřazení známých táborských divadelníků s odůvodněním, že nedodrželi podmínku elektronického podání, některé zastupitele zaskočilo. Zastupitelka Soňa Šicnerová vytkla odboru kultury, že by měl se žadateli pracovat a pomoci jim situaci zvládnout. Vedoucí odboru kultury Radka Šimková ale vysvětlila, že žádosti byly podány do podatelny v poslední den termínu a tím nevznikl žádný časový prostor k tomu, aby pracovnice odboru mohly být žadateli nápomocny. „Než se žádost dostala k nám na odbor, už bylo po uzávěrce a nemohli jsme zareagovat,“ ujišťovala Šimková, že jinak by byl Ladislav Šustr vyzván k nápravě a odbor kultury by mu s elektronickou žádostí pomohl.

Projektu Žižkův rekord Housova mlýna chybělo 1,6 procenta – dosáhl na 58,4 procent z minimálně potřebných 60, aby se zařadil mezi podpořené žádosti. Rozdílnost názorů členů kulturní komise demonstruje právě tento projekt. Zatímco členka komise Tereza Horváthová dala Žižkovu rekordu z pohledu významu pro město nulu, jiný člen komise Karel Šíp mu dal maximum 40 bodů. Ve výsledku se dosažené body v jednotlivých kritériích – úroveň zpracování žádosti, význam aktivity pro město, hospodárnost nákladů a posouzení proveditelnosti dělí počtem hodnotitelů. Členové komise nehlasují o projektech, v nichž jsou zainteresováni. Zastupitelé návrh kulturní komise na letošní rozdělení peněz schválili.

Další informace ZDE

Nejčtenější kategorie
Chytré město
434
Energetika
491
IT
354
Dotace a Finance
1342
Odpady
246

Nezmeškejte žádné informace!

Přihlaste se k odběru newsletteru a buďte stále v obraze