Newsletter

Dostávejte to nejzajímavější ze světa veřejné správy i v našich newsletterech.

* Kliknutím na „Odebírat“ souhlasíte s našimi zásadami o Ochraně osobních údajů a zasíláním pravidelných newsletterů. Odhlásit se můžete kdykoliv.

Památky a kultura

V Plzeňském kraji probíhá filmový Juniorfest

Sedm dní, šest měst Plzeňského kraje, přes 150 projekcí 51 snímků a řadu doprovodných programů nabídne letošní ročník mezinárodního filmového festivalu pro děti a mladé publikum Juniorfest, který včera začal slavnostním večerem v Domažlicích. Hlavní hvězdou festivalu je německý herec Erdogan Atalay, jenž se proslavil svou rolí nesmrtelného Semira Gerkhana v seriálu Kobra 11. Po dvou letech, kdy se Juniorfest kvůli pandemii koronaviru přenesl do on-line prostředí, se letos koná v Plzni, Domažlicích, Dobřanech, Přešticích, Horšovském Týně a nově také v Klatovech.

Slavnostního zahájení v domažlickém kulturním středisku se večer zúčastnila hlavní hvězda festivalu, německý herec Erdogan Atalay, známý jako Semir Gerkhan ze seriálu Kobra 11. „Jsem moc rád, že tady mohu být. Jezdím do Česka poměrně často a několikrát jsem navštívil Prahu. Jsou země, kde se cítím dobře a Česko je jednou z nich. Jezdím jsem se svou dcerou a mám z toho jen samé dobré pocity. Slyšel jsem, že seriál je tady u vás velmi populární,“ uvedl šestapadesátiletý Atalay.

Od pořadatelů přezval festivalovou cenu v podobě filmové klapky za to, že svým ztvárněním Semira Gerkhana uhranul a potěšil několik generací diváků. „Když jsem tenkrát začal s herectvím, tak by mě nikdy nenapadlo, že se proslavím až za hranicemi. Je to mimořádný pocit. Nebyl bych ale nikým bez svoji rodiny a týmu, který na filmech a seriálech pracují. A nebylo by to samozřejmě možné ani bez vás diváků za což vám moc a moc děkuji,“ řekl po převzetí ceny.

V Domažlicích se také poprvé setkal s hercem Bohdanem Tůmou, který mu v českém dabingu propůjčil hlas. „Ani si nevzpomínám, jestli kolega, který měl Atalaye původně dabovat onemocněl, ale nakonec to padlo na mě. Bylo to v půlce první série a kdo mohl tušit, že to vydrží takto dlouho. První rok jsme nadabovali dvě nebo tři série. Bylo to nesmírně plodné období, ale bohužel jsme s tím zkrátili velmi krátkou dobu a celou tu jednu sérii jsme nadabovali za dva dny. Osobní setkání je pro mě obrovská čest,“ přiznal slavný dabér.

Se Semirem se setkají lidé na autogramiádách

S Atalayem se jeho příznivci mohou setkat v sobotu ve 12:30 na kolonádě v Klatovech, na autogramiádě v Přešticích od 14:30 a na autogramiádě od 15:30 v Návštěvnickém centru areálu Plzeňského Prazdroje v Plzni. V neděli dopoledne se s fanoušky setká ještě v Domažlicích na autogramiádě v kulturním centru v pivovaru. Atalay také dostane hlavní festivalovou cenu Zlatou rafičku. Juniorfest v minulosti navštívili například herci Pierre Brice, představitel filmového indiánského náčelníka Vinnetoua, či seriálový Sandokan – herec Kabir Bedi.

Juniorfestu je letos 15 let. „Dostává občanku a změnili jsme jeho vizuální styl i koncept – letos uvádíme sice méně filmů, ale zato ve více městech a s výukovými materiály pro žáky a studenty i pro pedagogy prakticky ke každému z promítaných snímků,” uvedla programová ředitelka Barbora Kyas. V soutěžní části je v každé ze tří kategorií zařazeno šest snímků. Soutěží se v celovečerních animovaných filmech, v dětských filmech a ve filmech pro mladé publikum. Kromě soutěžních snímků je letošní novinkou sekce webseriálů, která představí především produkci severských veřejnoprávních televizí.

Festival zahájila už v pátek odpoledne předpremiérová projekce zrestaurované verneovky Ukradená vzducholoď z roku 1967, v předpremiéře promítne Juniorfest také například pohádku Princezna zakletá v čase 2. Přehlídku navštíví i delegace tvůrců českých filmových pohádek Princ Mamánek, Tajemství staré bambitky 2 a Princezna zakletá v čase 2.

Hlavní festivalové ceny, Zlaté rafičky za celoživotní přínos dětskému a mládežnickému filmu, letos na zámku v Horšovském Týně převezme ještě Veronika Freimanová a Josef Dvořák. Detailní program festivalu najdete ZDE.

Foto a zdroj: Plzeňská drbna

Nejčtenější kategorie
Chytré město
441
Energetika
499
IT
365
Dotace a Finance
1354
Odpady
246

Nezmeškejte žádné informace!

Přihlaste se k odběru newsletteru a buďte stále v obraze