Newsletter

Dostávejte to nejzajímavější ze světa veřejné správy i v našich newsletterech.

* Kliknutím na „Odebírat“ souhlasíte s našimi zásadami o Ochraně osobních údajů a zasíláním pravidelných newsletterů. Odhlásit se můžete kdykoliv.

Památky a kultura

Vánoční výzdoba do měst i obcí patří

Veřejná prostranství již brzy ožijí vhodnou světelnou výzdobou

Vrchlabí, Horažďovice, Jičín. Tři města z mnohých, kde svěřený veřejný prostor zkrášlují vánoční výzdobou, která si stále více pohrává s metaforikou, poezií, nadsázkou, aniž by devalvovala obsah vánočního poselství. Do slovníku vánoční výzdoby pomalu pronikají humor a originalita. Jako ve všech oborech rozhoduje ale vzdělanost, vědomí kulturních souvislostí a schopnost naslouchat, ač pokušení subjektivního hodnocení je těžké se ubránit. Hledanou vyváženost vytvářejí kompetentní přístupy mezi dodavateli a zadavateli. Koncepční přístup a porozumění místu architektonicky, společensky a geograficky kultivuje dialog zúčastněných stran hledajících „genia loci“. Přívětivost výzdoby je přitom určována estetickými atributy a pak teprve rozpočty a technologickými novinkami. Podobně jako v jiných uměleckých oborech rozhoduje obsah a způsob sdělování, formou absenci obsahu nelze nahradit. Jak ale v uvedených třech městech k vánoční výzdobě přistupují, na to jsme se zeptali jejich zástupců:

1. Podle jakých kritérií postupujete v případě vánoční výzdoby?

2. Jakou máte zpětnou vazbu, jak je výzdoba vnímána?

3. Co byste doporučili, jak na vánoční výzdobu?

 

Alena Stillerová, Jičín, Odbor kultury a cestovního ruchu Jičín

1. Vánoční výzdobu, respektive osvětlení centra města pojímáme komplexně, aby bylo vzájemně v souladu a ze stejných komponentů, to znamená, že veškeré osvětlení máme od jednoho dodavatele. Zároveň osvětlení řešíme s ohledem na skutečnost, že budovy osvícené vánoční dekorací se nacházejí v městské památkové rezervaci. Vše probíhá v jisté synergii, od naší představy přes návrhy dodavatele, vyjádření památkářů, konzultaci s městským architektem až po konečnou objednávku. Snažíme se, aby výzdobu spojoval jednotící prvek, u nás jsou to andělé, výzdoba byla estetická a umocnila vánoční atmosféru. Rozhodně nechceme žádné „Las Vegas“. Komponenty jako světelné řetězy, krápníky apod., které nepodléhají tolik módním trendům a mají delší životnost jsme nakoupili do našeho vlastnictví. Vánoční výzdobu 3 D dekory řešíme s ohledem na prostor, kde jsou umístěny, a pronájmem, abychom měli každý rok změnu. V případě potřeby doplňujeme vánoční výzdobu od stejného dodavatele.

2. Těší nás, že vánoční výzdoba v Jičíně je velmi kladně hodnocena nejen obyvateli našeho města, ale i veřejností z blízkého i vzdáleného okolí. Dokonce k nám za vánoční výzdobou přijíždějí lidé cíleně a opakovaně. A proto si dovoluji tvrdit, že peníze vložené do vánoční výzdoby jsou správně investovány.

3. Jelikož jsem iniciátorem a stojím za realizací vánočního osvětlení v našem městě, poradila bych těm, kteří se rozhodují, aby se zamysleli nad osvětlením komplexně a nechali si vytvořit celkovou koncepci osvětlení od jednoho dodavatele. I když nebudou mít dostatek financí pořídit si vánoční výzdobu najednou, podaří se jim postupným nakoupením, které může být i každoročním překvapením pro občany, vytvořit obdivuhodný estetický celek.

 

Hana Kalná, Horažďovice, místostarostka

1. Po ukončení rozsáhlé rekonstrukce náměstí ve městě Horažďovice v roce 2017 bylo rozhodnuto o pořízení nové vánoční výzdoby. Z velkého počtu dodavatelů padla volba na firmu DECOLED s.r.o. Jednak díky bohaté nabídce vánočních prvků a možnosti si vše fyzicky prohlédnout ve Vánočním dvoře v obci Dobrovíz, kde firma sídlí. Majitelka paní Poláčková přijela osobně do Horažďovic, prošla s námi náměstí a přilehlé lokality a vyslechla si naše představy. Poradila nám vhodné řešení a doporučila vánoční prvky. Bylo to příjemné setkání, které se opakuje každý rok. Město Horažďovice si zároveň pronajímá na dobu vánoční jeden výrazný 3D prvek, který se každý rok mění.

2. Na vánoční výzdobu, která propojuje náměstí s přilehlými historickými plochami, byly kladné ohlasy obyvatel. Každý rok se na rozsvícení vánočního stromu schází více a více lidí.

3. Doporučuji dlouhodobou spolupráci. Během let jsme s DECOLED s.r.o. obnovili vánoční výzdobu i v našich přidružených obcích. Již nyní vybíráme s paní Poláčkovou nový 3D prvek. A snad se nám vánoční překvapení určené především dětem opět povede.

 

Jiří Prokopec, Vrchlabí, Služby města Vrchlabí, ředitel

1. Možná se jeví od prvopočátku, že hlavním kritériem je rozpočet. Pokud ale člověk hledá jiné cesty, je možné docílit za limitující peníze daleko většího efektu. Pokud se najde společný průsečík představ zadavatele výzdoby s technickými možnostmi dodavatele, je to optimální začátek úspěšné spolupráce a to si myslím, že je rozhodující.

2. Velice nás zajímá, jak je vnímána námi odvedená práce, zda se občanům nebo návštěvníkům města líbí, či nikoliv. Ohledně zimní, chcete-li vánoční výzdoby Města Vrchlabí, máme opravdu jen pozitivní ohlasy. Možná jeden příklad za všechny. Již pátým rokem je na kruhovém objezdu umístěn 4,5 metrů vysoký anděl jedinečného vzhledu, osvětlení i zpracování. Jedna místní rodina mi každý rok zavolá a ze srdce poděkuje, že tam anděl zase je a že každý den, když jedou do práce, je nabíjí neuvěřitelnou energií (pozn. instalace je od listopadu do konce března). To prostě potěší, dojme a zároveň nabije a motivuje k další práci.

3. Podělím se rád s každým o své zkušenosti se zimní výzdobou, ale je na každém, jak dokáže vnímat své okolí, své město nebo tu svou malou vesničku či osadu. Já dávám přednost vánoční výzdobě na veřejných prostranstvích, kde se lidé můžou potkávat. Mám rád jednoduchost, decentnost a neokoukané věci. Je důležité si „venkovní prostředí“ osvojit, vnímat ho jako součást svého bytí. Pojďme se zamyslet, zda je nutné mít ověšený dům vším možným, co je na trhu, a přitom se na to „dívat zevnitř“ a sdílet vše přes sociální sítě. Zkusme alespoň část peněz dát do společné kasy a své blízké okolí si vyzdobit společně. Pojďme se potkat pod stromečkem nebo 3 D ozdobou a pochlubit se tím, jak to tu máme hezké. Věřím v to, že za pokus to stojí a že to bude nakažlivé a inspirující pro ostatní sousedy. Dejme zelenou „nové nakažlivé nemoci“. Hodně zdraví!

 

Eva Poláčková, DECOLED s.r.o., jednatelka

Nejčtenější kategorie
Chytré město
441
Energetika
499
IT
365
Dotace a Finance
1354
Odpady
246

Nezmeškejte žádné informace!

Přihlaste se k odběru newsletteru a buďte stále v obraze