Newsletter

Dostávejte to nejzajímavější ze světa veřejné správy i v našich newsletterech.

* Kliknutím na „Odebírat“ souhlasíte s našimi zásadami o Ochraně osobních údajů a zasíláním pravidelných newsletterů. Odhlásit se můžete kdykoliv.

Památky a kultura

Vzácný dřevěný kostel v Hradci Králové dostává po opravě první nátěr

Vzácný dřevěný kostel svatého Mikuláše v Hradci Králové dostává po nedávné opravě první udržovací nátěr šindelové krytiny. Šindelové střechy a stěny kostela by tak měly lépe odolat povětrnostním vlivům a jejich životnost by měla být delší. Dělníci s natíráním začali dnes. Dokončení záleží na počasí, dřevo před nátěrem totiž musí patřičně vyschnout. Památkově chráněný kostel z počátku 17. století patří k nejstarším církevním památkám ze dřeva ve střední Evropě.
Ochranný nátěr přijde město na 240.000 korun. Samotnému nátěru předcházelo očistění kostelíku od prachu, mechu nebo spadaného listí. „S první nátěrem se doporučuje vyčkat dva až čtyři roky od položení čerstvého šindele,“ uvedl vedoucí odboru památkové péče magistrátu města Jan Falta.
Při tříleté rekonstrukci kostelíku, která trvala do poloviny roku 2019 a byla první v jeho historii, řemeslníci vyměnili šindelovou střechu, opravili podlahy a trámy. Kostelík také dostal protipožární systém. Kompletním restaurováním prošla i malovaná výzdoba a inventář. Perlou kostela je ikonostas, tedy ozdobná malovaná stěna, která odděluje v pravoslavných kostelích chór od oltářní části. Oprava stála 14,5 milionu korun bez DPH.
Kostelík svatého Mikuláše byl původně postaven v obci Habura na východním Slovensku. V polovině 18. století jej Habura prodala do sousední Malé Poľany, od které jej v roce 1935 koupil Hradec Králové. Již značně zchátralý kostel byl tehdy rozebrán a po převozu vlakem znovu postaven v hradeckých Jiráskových sadech jako památník padlým v první světové válce.
Turistická sezona by měla být v kostele zahájena 29. května. „Chceme se vrátit ke stejnému modelu jako v loňském roce. Organizovat budeme dva typy prohlídek, jak ty pro předem objednané skupiny, tak ty pro kolemjdoucí návštěvníky,“ uvedl Miroslav Franc z městské Hradecké kulturní a vzdělávací společnosti, která má provoz kostelíka na starosti.
Zdroj: ČTK

Nejčtenější kategorie
Chytré město
434
Energetika
491
IT
354
Dotace a Finance
1342
Odpady
246

Nezmeškejte žádné informace!

Přihlaste se k odběru newsletteru a buďte stále v obraze