Newsletter

Dostávejte to nejzajímavější ze světa veřejné správy i v našich newsletterech.

* Kliknutím na „Odebírat“ souhlasíte s našimi zásadami o Ochraně osobních údajů a zasíláním pravidelných newsletterů. Odhlásit se můžete kdykoliv.

Památky a kultura

Zámek Kinských vydal historický skvost

Cenný fragment své historie odhalil v uplynulých dnech zámek Kinských ve Valašském Meziříčí. Odborní pracovníci Muzea regionu Valašsko, pod jehož správu památka spadá, objevili v rámci probíhající rekonstrukce část dřevěného vodovodu, který zbudoval před 115 lety poslední majitel z rodu Kinských – velký inovátor, populární starosta městečka Krásno i nespoutaný bonvián Rudolf Kinský.
Právě vodovodu se týká zajímavý objev, který odhalila probíhající rekonstrukce zámku. Na sklonku loňského roku pracovníci muzea narazili na část původní dokumentace od Antonína Kunze z Hranic, jehož firma Rudolfovi vodovod od roku 1906 stavěla „na klíč“. „Po jejím prostudování jsme potrubí objevili a se souhlasem současného majitele pozemku, Města Valašské Meziříčí, náš archeolog Samuel Španihel jeho malý kousek odborně vyzvedl ze země. Tento fragment po očištění a konzervaci rozšíří nepočetnou řadu sbírkových předmětů, které připomínají nespoutanou osobnost hrabětě Rudolfa Kinského,“ sdělila historička Muzea regionu Valašsko Ivana Spitzer Ostřanská. Jak doplnila, odpadní vodu ze zámku odváděl kanál, který se po ztrátě své původní funkce stal základem oblíbených historek o tajných chodbách vedoucích ze zámecké budovy. Na šachtu vyskládanou cihlami z hrachovecké cihlárny nejspíše narazila před pár dny firma provádějící údržbu zeleně v parku, když se pod jedním ze strojů propadla zem u Jurkovičova altánu.
Rodina Kinských si ale komfort modernizovaného zámku příliš dlouho neužila. Kvůli dluhům z Rudolfova bouřlivého života skončil objekt roku 1913 v dražbě a Kinští po 98 letech odešli z Valašského Meziříčí.
Další podrobnosti zde
Zdroj: Zlínský kraj

Nejčtenější kategorie
Chytré město
441
Energetika
499
IT
365
Dotace a Finance
1353
Odpady
246

Nezmeškejte žádné informace!

Přihlaste se k odběru newsletteru a buďte stále v obraze