Newsletter

Dostávejte to nejzajímavější ze světa veřejné správy i v našich newsletterech.

* Kliknutím na „Odebírat“ souhlasíte s našimi zásadami o Ochraně osobních údajů a zasíláním pravidelných newsletterů. Odhlásit se můžete kdykoliv.

EnergetikaOdpady

Energie z nesnězených talířů

Elegantní řešení pro gastroodpad si města nemohou vynachválit

Téměř třicítka obcí a tři stovky gastroprovozů včetně stovky škol se na Moravě a ve Slezsku zapojily do projektu tridimgastro.cz. Společnost Energy Financial Group sváží kuchyňský odpad do bioplynových stanic v Rapotíně na Šumpersku a ve Vyškově, kde z něho vyrábí nízkoemisní biometan, elektřinu a teplo.

Naposledy se do sběru kuchyňského odpadu zapojili obyvatelé Moravičan na Olomoucku. „Protože se při našem loňském rozboru odpadu ukázalo, že největší podíl na hmotnosti směsných popelnic měl biologicky rozložitelný odpad, rozhodli jsme se na sběrná místa prostřednictvím projektu tridimgastro.cz přidat pět nádob na gastroodpad. Věříme, že separací této biologické složky zmenšíme nejen objem gastroodpadu v takzvaných černých popelnicích, ale do budoucna také výdaje spojené s rostoucími poplatky za skládkování,“ objasňuje starostka Moravičan Jaromíra Saňáková.

Gastrooodpad podle odhadů tvoří až třetinu černých popelnic, službu spojenou s jeho tříděním skupina EFG dodává na klíč. Loni z více než tří tisíc nádob získala přes 1700 tun gastroodpadu. Nádoby v pravidelných intervalech vyváží a na sběrná místa je vrací prázdné a vyčištěné.

Zapeklitá mise s gastroodpady

Spokojené je například město Kopřivnice v Moravskoslezském kraji, které se do projektu připojilo v září roku 2022. „V sídlištní zástavbě v lokalitě Sever bylo rozmístěno dvacet sběrných nádob o objemu 120 litrů. Vzhledem k tomu, že sběr této komodity byl občany velmi dobře přijat, bylo v březnu 2023 rozmístěno dalších čtyřicet kusů do zbývající sídlištní zástavby na celém území Kopřivnice. Svoz probíhá jednou týdně,“ popsala mluvčí kopřivnické radnice Lucie Macháčková.

Město je podle ní spokojené, nádoby jsou ve vlastnictví skupiny EFG, město pouze spolupracovalo při umísťování nádob a pomohlo s propagací, jak správně gastoodpady třídit. „Hlavní výhodu spatřujeme v tom, že občané mohou prošlé potraviny vyhazovat i s původním obalem, kromě skla, a nemusejí mít v domácnosti zvláštní nádobu na shromažďování tohoto odpadu,“ dodala.

V letech 2022 a 2023 obyvatelé Kopřivnice vysbírali 37,2 tuny gastroodpadu, což představuje asi 1,7 kilogramu na občana.

Kopřivnice podle mluvčí díky tomuto systému ušetří, protože pravidla pro skládkování využitelného odpadu a poplatky za uložení odpadu na skládku každoročně rostou. „Každá tuna vytříděného odpadu městu pomáhá plnit takzvanou recyklační slevu, kdy poplatek za uložení na skládce roste pomaleji. Kdybychom tedy gastroodpady netřídili, končily by s největší pravděpodobností ve směsném komunálním odpadu a poplatek za jeho uložení by byl mnohem vyšší než dnes,“ vysvětluje mluvčí kopřivnické radnice Macháčková. Cena za zpracování tuny gastroodpadu vychází na 980 korun bez DPH a cena za svoz jedné nádoby včetně mytí je 125 korun.

Projekt tridimgastro.cz pomohl také v Hodoníně na jihu Moravy. Kdyby se radnice do tohoto systému nezapojila, pravděpodobně prostřednictvím technických služeb by musela shánět jiné řešení. „Což by vzhledem k nutnosti získání povolení s nakládáním s tímto druhem odpadu vyžadovalo spoustu příprav, a to nemluvím o praktických věcech zajištění potřebného počtu nádob, vhodného svozového vozidla či přepravního kontejneru nebo samotné mytí nádob, které by bylo také problematické. Teď do toho přidejte ještě hygienické nároky a máme z toho zapeklitou misi,“ přiznává Pavel Foltýn z hodonínské radnice.

Gastroodpady město separuje od května roku 2022, kdy začínalo s třiceti nádobami u bytových domů. Poté následovala dvě rozšíření systému, dnes je pokryté téměř celé město, kde funguje stovka gastropopelnic o objemu 120 litrů. „Třídění usnadňuje občanům například skutečnost, že spolu s gastroodpadem mohou vyhodit i mikrotenový sáček nebo kelímek s prošlým jogurtem. Od jara do podzimu svážíme gastro jednou týdně,“ dodal Foltýn.

Město Hodonín je spokojené a v projektu hodlá pokračovat i v budoucnu. Od začátku letošního roku do začátku května lidé vytřídili 24,8 tuny gastroodpadu, což je na jednoho obyvatele téměř přesně jeden kilogram za čtyři měsíce. Za rok 2023 činily náklady na svoz gastroodpadu 559 tisíc korun. „Platí, že čím více toho vytřídíme, tím jsou náklady na tunu nižší,“ upřesnil Foltýn.

Stížností bylo minimum, vše se vyřešilo

V březnu roku 2022 začalo gastroodpady sbírat také město Nový Jičín v Moravskoslezském kraji. Radnice začínala se čtyřiceti nádobami, v následujícím roce jejich počet navýšila na šedesát.

„Při přípravě jsme měli obavy o čistotu lokalit, kde budou nádoby umístěny a zjišťovali jsme taky zkušenosti jiných měst. Ohlasy byly veskrze pozitivní. Za celou dobu jsme řešili minimum stížností, ty se hlavně týkaly přemisťování nádob bez našeho vědomí. V jednotkách případů se stalo, že do nádob byly odloženy i jiné odpady, ale věc se vyřešila, a tak sbíráme gastroodpady odděleně i nadále,“ potvrdila mluvčí města Marie Machková.

V prvním roce provozu lidé vytřídili přes 46 tun, již v následujícím roce to bylo více než 63 tun gastroodpadu, například za duben letošního roku to je 5,9 kilogramů. Celkové roční náklady byly v roce 2023 necelých 340 tisíc korun.

Přes sedm tun kuchyňského odpadu se za poslední čtvrtletí podařilo vysbírat v Uherské Brodu ve Zlínském kraji. „Díky ochotě obyvatel třídit kuchyňský odpad se jen za poslední tři měsíce z dvaceti sběrných nádob o objemu 120 litrů rozmístěných po Uherském Brodě svezlo již skoro sedm a půl tuny odpadu. Tím, že tento odpad putuje k dalšímu zpracování do bioplynové stanice, nejenže přispíváme k výrobě zelené energie, ale také snižujeme celkový objem komunálního odpadu, za který se platí stále větší skládkovací poplatky,“ neskrývá spokojenost referent nakládání s komunálním odpadem města Uherský Brod Luděk Dubrava.

Za dva roky se díky službě tridimgastro.cz podařilo ve městě dohromady vytřídit desítky tun gastroodpadu. „Oproti běžným popelnicím jsou sběrné nádoby na gastroodpad opatřeny těsněním a uzavírací sponou zabraňující šíření zápachu. V pravidelných intervalech jsou vyměňovány za prázdné a hygienicky čisté. Do projektu jsou kromě města zapojeny také školy, letní tábory a některé komerční gastroprovozy,“ dodal Dubrava.

Právě jídelny, restaurace, vývařovny nebo hotely jsou místa, kde se zbytečně vyhodí tisíce tun potravin. Podle některých odhadů jde až o 27 tisíc tun ročně. V současné době skupina EFG obsluhuje již více než 300 gastroprovozů na Moravě a ve Slezsku.

„Veškeré nezkonzumované zbytky pokrmů a nezpracované suroviny rostlinného i živočišného původu jsou v restauračním provozu obvykle problematické, především z hlediska hygieny. Díky službě tridimgastro.cz je můžeme snadno separovat do speciálních sběrných nádob, které jsou opatřeny těsněním i uzavírací sponou proti šíření zápachu,“ popisuje například šéfkuchař restaurace Perk v Šumperku Jan Malý.

Do projektu recyklace kuchyňského odpadu se zapojila například restaurace Long Story Short v Olomouci. „Oceňujeme, že projekt zajišťuje nejen technickou, ale i legislativní stránku procesu. Zejména díky poskytování evidence svezených odpadů a součinnosti při ročním hlášení odpadů do systému ISPOP nám odpadnou mnohé starosti spojené s nakládáním s odpady,“ vysvětluje šéfkuchař restaurace Long Story Short Petr Heneš.

Projekt tridimgastro.cz odstartoval v květnu roku 2021 v Šumperku. Během dvou let provozu se do něj zapojila více než dvacítka českých měst a obcí v Olomouckém, Moravskoslezském, Jihomoravském a Zlínském kraji a projekt se stále rozrůstá. Nádoby na gastroodpad, kam lze ukládat například potraviny po datu spotřeby, zbytky vařeného jídla, pečivo, ovoce a zeleninu nebo sedliny kávy a čaje, a to i s původním obalem mimo skla, jsou v Olomouci, Přerově, Šumperku, Uničově, Velké Bystřici, Lošticích, Lutíně, Velkém Týnci a dalších obcích regionu. Investiční skupina Energy Financial Group provozuje bioplynové stanice v Rapotíně na Šumpersku a ve Vyškově a v letošním roce chystá spuštění provozu bioplynové stanice ve Vysokém Mýtě.

Další boiplynka už na střední Moravě nebude

Úspěch projektu tridimgastro.cz už má dopad na plány ostatních obcí a firem v regionu. Například ambiciózní obec Slatinice v Olomouckém kraji plánuje stavbu přečerpávací vodní elektrárny, kde chce využít převýšení místního kopce Velký Kosíř. Stavba za přibližně 150 milionů korun má sloužit pro efektivnější ukládání přebytků energie z množství fotovoltaických panelů, které sídlo s přibližně 1 600 obyvatel také plánuje.

Součástí koncepce pro zvýšení energetické nezávislosti této vesnice u Olomouce byla ještě v loňském roce i myšlenka na vybudování bioplynové stanice. Stavba tohoto zařízení už ale podle starosty Slatinic Ondřeje Mikmeka není aktuální. „Jde o praktické důvody. Firma, která provozuje stanici v Rapotíně, rozběhla i další ve Vyškově. Aglomerace se tak uzavřely, že už není důvod vstupovat do toho ještě s naší bioplynkou. V regionu je těchto zařízení dostatek a náš projekt tím usnul. Soustředíme se spíš na přečerpávací elektrárnu a případně termální biotop,“ vysvětlil starosta.

Michal Šverdík

 

Nejčtenější kategorie
Chytré město
454
Energetika
530
IT
397
Dotace a Finance
1403
Odpady
257

Nezmeškejte žádné informace!

Přihlaste se k odběru newsletteru a buďte stále v obraze