Newslettery

Dostávejte to nejzajímavější ze světa veřejné správy i v našich newsletterech.

    PromoNews

    Výběr toho nejzajímavějšího za posledních 14 dní do vaší emailové schránky.

    2x měsíčně

    PromoDay

    Přehled nejnovějších článků. Každý pracovní den do vaší schránky.

    5x týdně

    Představujeme vám

    Výběr z těch nejzajímavějších rozhovorů s představiteli veřejné správy.

    1x měsíčně

    Akce

    Přehled nadcházejících konferencí, soutěží, školení na následující měsíc.

    1x měsíčně

    Kliknutím na „Odebírat“ souhlasíte s našimi zásadami o Ochraně osobních údajů a zasíláním pravidelných newsletterů. Odhlásit se můžete kdykoliv.

    Školství

    Chutně a zdravě přímo ve škole

    Spolek Skutečně zdravá škola také vzdělává děti o původu potravin

    Zlepšování kvality a zvyšování udržitelnosti školního stravování – to je v dnešní době trendem nejen mezi školami a jejich zřizovateli, ale především mezi žáky a jejich rodiči. A to navzdory tomu, že by se (díky některým médiím) mohlo zdát, že dnes nikoho nezajímá nic, než covid-19. Pravdou je, že proticovidová opatření značně zasáhla i do provozu školních jídelen, ale naštěstí zatím nedokázala zabránit snaze jejich personálu o to, aby u nich dětem skutečně chutnalo. Za to, aby školní stravování mělo po stránce kvality a zdravého životního stylu vzestupnou tendenci, se zasloužil i program Skutečně zdravá škola, realizovaný stejnojmenným spolkem, do nějž se za pět let od jeho uvedení zapojilo již 394 mateřských, základních a středních škol napříč Českou republikou.

    Jíst a vzdělávat se

    Cílem aktivit spolku Skutečně zdravá škola je zvyšování kvality a udržitelnosti školního stravování a také vzdělávání dětí o tom, odkud potraviny pocházejí. „Skutečně zdravé školy se stávají inspirativními centry vzdělávání a udržitelného stravování. Nabízejí dětem a žákům jídlo, které je chutné, zdravé a připravené z kvalitních surovin. Školy pomáhají dětem získat představu o tom, odkud jídlo pochází a jak se pěstuje nebo vyrábí. Umožňují svým žákům porozumět vztahům mezi jídlem, které jí, a světem, ve kterém žijí. Mladí lidé si ze skutečně zdravých škol odnášejí základy zdravých stravovacích návyků a znalosti, dovednosti, postoje a kompetence nutné pro udržitelný život,“ říká Tom Václavík, ředitel programu Skutečně zdravá škola. ,

    Ve Skutečně zdravých školách je v žácích rozvíjena iniciativa a podnikavost, aktivně se například zapojují do tvorby jídelníčků, snaží se o zlepšení prostředí jídelny, organizují školní farmářské trhy, učí se základům přípravy pokrmů a pěstitelské dovednosti. Díky návštěvám na farmách si žáci uvědomují souvislosti mezi produkcí a spotřebou potravin a stavem životního prostředí, získávají úctu k práci zemědělců.

    Program nabízí otevřený participativní proces vzdělávání, tedy zapojení všech aktérů od žáků, učitelů, vedení školy, kuchařek, rodičů, zřizovatelů až po místní podnikatele a členy místní komunity. Školy se přirozeně zapojují do komunitního života obce. Aktivní zapojení rodičů umožňuje pak vedení školy získat zpětnou vazbu a zajímavé nápady.

    V betlémské nám stále chutná

    Pochopitelně k tomu, aby školní stravování bylo zdravé a kvalitní, není nutnou podmínkou zapojení do programu Skutečně zdravá škola. Stačí, pokud personál jídelny tvoří zkušení odborníci (či častěji odbornice), které jejich práce baví a kteří cítí zájem a podporu jak ze strany vedení školy, tak ze strany zřizovatele. Příkladem může být školní jídelna na Střední průmyslové škole Betlémská v Praze. Ve zdejší jídelně denně obědvá zhruba 250 strávníků. Všichni se shodují, že zdejší jídelníček je pestrý, odpovídá v maximální míře zásadám zdravé výživy, a navíc je velmi chutný.

    Na otázku, zda originální recepty vznikají přímo zde, nebo je zdejší lidé čerpají z nějakého externího zdroje, říká vedoucí jídelny Jana Kohoutová: „Jídelníčky sestavují zaměstnanci školní jídelny a pestrost a rozmanitost stravy je pro nás s dnešní možnou nabídkou dodavatelů a pravidly spotřebního koše výzvou. V neposlední řadě nás inspirují semináře a kurzy zdravé výživy pro zaměstnance školních jídelen, která pořádá náš zřizovatel, magistrát hlavního města Prahy.“ Podle jejích slov magistrát pravidelně pořádá semináře, školení a kurzy pro zaměstnance školních jídelen, informuje nás o změnách legislativy a umožňuje pravidelná sezení a akce pro vedoucí jídelen.

    Ačkoli se anticovidová opatření chodu zdejší jídelny značně dotkla, vedení školy, ve spolupráci se zaměstnanci jídelny vše dokázali vyřešit, aniž by musel být omezen její provoz a žákům i učitelům zde stále chutná. Podle Jany Kohoutové došlo ale k podstatnému zdražení provozu jídelny, zejména v důsledku nákupů dezinfekčních stojanů, dezinfekcí, papírových ubrousků, roušek pro zaměstnance a zvýšenému používání dezinfekce a čisticích prostředků.

    Stravování ve Střední průmyslové škole strojnické Betlémská v Praze

     

    Hana Janišová

    Nejčtenější kategorie
    Chytré město
    376
    Energetika
    381
    IT
    255
    Dotace a Finance
    1131
    Odpady
    204

    Nezmeškejte žádné informace!

    Přihlaste se k odběru newsletteru a buďte stále v obraze