Newslettery

PromoNews

Výběr toho nejzajímavějšího za posledních 14 dní do vaší emailové schránky.

2x měsíčně

PromoDay

Přehled nejnovějších článků. Každý pracovní den do vaší schránky.

5x týdně

Představujeme vám

Výběr z těch nejzajímavějších rozhovorů s představiteli veřejné správy.

1x měsíčně

Přehled nadcházejících konferencí, soutěží, školení na následující měsíc.

1x měsíčně

Kliknutím na „Odebírat“ souhlasíte s našimi zásadami o Ochraně osobních údajů a zasíláním pravidelných newsletterů. Odhlásit se můžete kdykoliv.

EnergetikaTiskové zprávyŽivotní prostředí

Česká republika získala od Evropské komise podporu programu vytápění z obnovitelných zdrojů energie

Evropská komise schválila český program na podporu zeleného dálkového vytápění založeného na obnovitelné energii včetně odpadu, který je považován za obnovitelný zdroj energie. Opatření přispěje k rozvoji obnovitelných zdrojů energie v České republice, k naplňování cílů uvedených ve Vnitrostátním plánu ČR v oblasti energetiky a klimatu a k energetickým a klimatickým cílům EU, zejména v oblasti klimatické neutrality do roku 2050.

„Obnovitelné zdroje energie budou základem dekarbonizace i energetické bezpečnosti v celé Evropě. Díky jejich rozvoji budeme mít nižší výdaje na energie a posílí také naši energetickou nezávislost. Proto jsem rád, že Evropská komise schválila náš program provozní podpory, který podpoří dálkové vytápění založené na zelené energii,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Program podpoří instalaci nových výroben tepla z obnovitelných zdrojů využívající biomasu s výkonem nad 500 kW. Provozní podpora se bude poskytovat ve formě tzv. zeleného bonusu za gigajoule tepla dodaného do systému rozvodu tepla podle pravidel uvedených v zákoně č. 165/2012 Sb., o podporovaných zdrojích energie.

„V tuto chvíli se dá očekávat, že schéma by mohlo podpořit instalaci až přibližně 345 MWt kapacity pro výrobu tepla z obnovitelných zdrojů,“ říká zástupce vrchního ředitele sekce energetiky a jaderných zdrojů René Neděla.

Evropská komise v tiskové zprávě uvedla, že podpora je nezbytná a vhodná pro dekarbonizaci odvětví dálkového vytápění v Česku.

Právo na uvedenou provozní podporu tepla zavedenou v zákoně č. 165/2012 Sb. se vztahuje na držitele licence na výrobu tepelné energie, který vyrábí tepelnou energii z obnovitelných zdrojů, kde podporovaným teplem je teplo dodané z této výrobny tepla do rozvodného tepelného zařízení soustavy zásobování tepelnou energií. Výši podpory stanoví Energetický regulační úřad v cenovém rozhodnutí. Podporu bude vyplácet výrobcům tepla operátor trhu (společnost OTE).

Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže a Energetickým regulačním úřadem dále pracuje na dokončení notifikačních řízení u dalších druhů podpor, například provozní podpory biometanu a také na podpoře z Programu pro podporu zákazníků v teplárenství související s vysokou cenou tepelné energie podle Dočasného krizového rámce pro opatření státní podpory na podporu hospodářství po agresi Ruska vůči Ukrajině. I u těchto druhů podpor očekává ministerstvo brzké dokončení notifikačního procesu.

Zdroj Foto: Pexels
    Zdroj: Ministerstvo průmyslu a obchodu