Dotace a FinancePamátky a kulturaTiskové zprávy

Na obnovu památek letos Kraj Vysočina vyčlenil rekordní sumu

Střecha batelovské synagogy, zvon a kříž kostela Nejsvětější Trojice v Hořepníku, socha sv. Jana Nepomuckého v Jaroměřicích nad Rokytnou, zřícenina Pyšolec na Žďársku, interiér jemnické hrobky Pallavicini nebo schodiště v rozhledně Babylon. Obnovu těchto a dalších více než osmi desítek památek napříč regionem podpoří Kraj Vysočina prostřednictvím svého dotačního programu Památky 2024. Dotaci na opravu historicky cenných staveb nebo artefaktů kraj každoročně navyšuje, letos mezi žadatele rozdělí 19 milionů korun.

Přispějeme na obnovu celkem třiadevadesáti památek. Bezmála půlmilionem korun podpoříme vznik šestnácti projektových dokumentací k dalším opravám,“ informoval hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schreks tím, že dotace je v letošním roce rekordní. Vloni kraj na památky vyčlenil patnáct a půl milionu korun. „Alokace v programu trvale narůstá a kopíruje zvyšující se zájem žadatelů, který se snažíme v co největší míře uspokojit. Zájem o opravy ze strany vlastníků je ale tak vysoký, že na přibližně dvě desítky se bohužel nedostalo,“ doplnil hejtman.

Maximální výše dotace na obnovu památek pro jednoho žadatele je 400 tisíc korun. „Nejvyšší možnou podporu letos získá třináct vlastníků, mezi nimi například město Jemnice, které už několik roků investuje do opravy jedinečného neoklasicistního rodinného mauzolea rodiny Pallavicini v Jemnici, která mnoho let trpěla neúdržbou a útoky vandalů. Město letos začne s obnovou interiérů,“ uvedl náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast kultury Roman Fabeš. Stejnou částku od kraje obdrží také Římskokatolická farnost Koněšín na opravu střechy věže kostela sv. Bartoloměje, společnost FJT Invest na obnovu střechy hospodářské budovy vodního mlýna v Petrovicích nebo obec Vír na stavebně-technické zajištění zříceniny hradu Pyšolec a další.

Podpora poputuje také do Vojslavic na rekonstrukci střechy kostela Nanebevzetí Panny Marie a také stavení č. p. 1, varhany ve zvolském kostele sv. Václava nebo na Zelenou horu, kde budou zrestaurována okna a dveře ambitů. Kromě programu Památky nabízí Kraj Vysočina také program UNESCO, Památkově chráněná území, Program městských památkových rezervací a zón a další, prostřednictvím kterých mohou vlastníci historicky cenných objektů žádat o dotaci na jejich obnovu.

Foto a Zdroj: Kraj Vysočina