AkcePamátky a kulturaTiskové zprávy

Historické město roku 2023 zná své krajské vítěze

V Nostickém paláci dnes proběhla tisková konference u příležitosti vyhodnocení krajských kol soutěže o Cenu za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón za rok 2023 spojené s titulem Historické město roku 2023.

Za Ministerstvo kultury se konference zúčastnil vrchní ředitel sekce kulturního dědictví Vlastislav Ouroda, který v úvodu svého vystoupení poděkoval a ocenil důležitou roli Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska v celém procesu. Připomněl také skutečnost, že Mezinárodní den památek a historických sídel je nejzřetelnějším dokladem toho, že péče o památky v ČR není pouhým národním specifikem, ale že jsme i v této oblasti v kontextu a souladu s mezinárodním děním. Společně s ostatními zeměmi si v tento den připomínáme, jaký význam pro nás památky mají nejenom z hlediska historického a kulturního, ale i z hlediska společenského a vzdělávacího.

Přítomnost památek v naší každodennosti je zásadním kultivujícím momentem, připomínkou naší identity, tradice a pevného zakořenění našeho života v konkrétní obci, historické zemi i v české státnosti. Je také jedním ze zdrojů krásy a ukazatelem směrem k hodnotám, které nás přesahují. Ministerstvo kultury si velmi váží spolupráce se Sdružením historických sídel ČMS, která ve své dlouhodobé historii přinesla mnoho úspěchů a nebojím se říct, že se dokonce stala platformou pro mnohá osobní přátelství utužená společnou prací na řešení problémů. Chtěl bych poděkovat také všem pracovníkům památkové péče, jak v NPÚ, tak na pověřených obcích, krajích a v neposlední řadě na Ministerstvu kultury,“ uvedl ve svém vystoupení Vlastislav Ouroda.

Proces regenerace se týká takřka všech MPR a MPZ naší republiky. Obecně lze konstatovat, že právě díky Programu regenerace se viditelně zlepšil stav památkově chráněných území. Dochází k obnově systémů technické infrastruktury, komunikací, domovního a bytového fondu s akcentem na zachování funkce bydlení a ozdravění sociální struktury obyvatel. Zlepšuje se stav životního prostředí, města ožívají obchodním a společenským ruchem i kulturou. Regenerační procesy přinášejí mnoho nových pracovních míst a vytvářejí prostor pro podnikání. Stoupá potřeba zařízení a služeb cestovního ruchu, protože opravená historická jádra našich měst přitahují ve stále větší míře turisty. V myšlení občanů se zakotvuje vědomí o potřebě ochrany kulturního dědictví. V různých komisích, neziskových organizacích, na veřejných schůzích i jednotlivě se podílejí na přípravě koncepčních záměrů a posuzování realizačních projektů Programu regenerace. Což nemalou měrou přispívá k prohlubování demokratických postupů při správě města a rozšiřování možností samosprávy.

Krajští vítězové soutěže o titul Historické město roku 2023: Praha 1, Prachatice, Lomnice, Cheb, Moravské Budějovice, Jičín, Jablonec nad Nisou, Opava, Šternberk, Chrudim, Horažďovice, Kolín, Žatec, Uherské Hradiště.

Slavnostní vyhlášení vítěze a předání cen proběhne 18. dubna 2023 ve 14 hodin v Praze v kostele sv. Anny (Pražská křižovatka) při setkání u příležitosti Mezinárodního dne památek a sídel, svolávaného ministrem kultury a ministrem pro místní rozvoj, předsedou SHS ČMS a prezidentem Českého národního komitétu ICOMOS.

Foto a Zdroj: Ministerstvo kultury