Místní rozvojTiskové zprávy

Ministr Bartoš vnímá zákon o podpoře v bydlení jako investici do budoucnosti

Ministerstvo pro místní rozvoj a Ministerstvo práce a sociálních věcí uspořádaly v Poslanecké sněmovně kulatý stůl ke společnému návrhu zákona o podpoře v bydlení. Jeho cílem je pomoci ochránit 1,3 milionu lidí ohrožených ztrátou bydlení. Pomůže také lidem v bytové nouzi, kterých je v ČR v současné době zhruba 154 000, z toho dvě třetiny jsou rodiny s dětmi.

„Na kulatém stole jsme přiblížili, co přesně zákon obsahuje, komu pomůže, co bude stát a kolik ušetří. Pozvali jsme experty, zástupce krajů i obcí, poslance a senátory – i ty opoziční. Legislativa na jedno volební období nemá cenu, chceme společně najít dlouhodobé řešení,“ prohlásil místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Autoři navrhovaného zákona nejdříve představili jeho hlavní principy a nástroje, mezi které patří kontaktní místa pro bydlení, asistence pro klienty a garance pro pronajímatele bytů. Následně Lucie Zapletalová z Vládního analytického útvaru přiblížila náklady veřejných rozpočtů související s neřešením bytové nouze. Ty vyčíslené ročně dosahují 4,1 miliardy korun, jedná se ale pouze o konzervativní odhad. Reálné náklady mohou být výrazně vyšší. „Pokud problém konečně začneme řešit, a to na systémové úrovni, můžeme ušetřené výdaje investovat jinde – třeba do rozvoje dětských skupin nebo do výstavby bytů. Zákon o podpoře v bydlení je investice do budoucnosti,“ dodal Bartoš.

Jedním z cílů zákona je do deseti let snížit počet lidí v bytové nouzi nejméně o 30 % z dnešních 154 000. „Dvě třetiny z toho tvoří rodiny s dětmi, samotných dětí je pak přes 60 000. Právě nevyhovující bydlení nebo dokonce absence bydlení má zásadní dopad na fungování rodiny, docházku do školy, schopnost dokončit vzdělání nebo najít si práci. To vše má potom výrazné nároky – finanční, kapacitní, personální – na sociální systém, tedy například na provoz ústavních nebo azylových zařízení, terénních, krizových a dalších sociálních služeb. Další souvislost potom vnímáme v provazbě na změny v dávkovém systému, i tam je třeba aktualizovat stav tak, aby lépe odpovídal skutečným potřebám lidí,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Návrh zákona ve svém příspěvku podpořil například také Zdeněk Živčák, vedoucí Odboru sociálních věcí a zdravotnictví magistrátu města Ostravy. Právě třetí největší město v zemi je jedním z míst, kde už kontaktní místo pro bydlení s úspěchem funguje. Zákon podle něj může dát šanci bydlet většímu množství lidí a umožní městu plánovat v delším horizontu, než jsou tři roky jako u stávajícího projektu. Podporu návrh zákona našel také u dalšího řečníka Jiřího Kulhánka, 1. náměstka hejtmana Ústeckého kraje nebo ředitele Charity ČR Lukáše Curyly, který ocenil, že podporuje zranitelné osoby jako seniory nebo zdravotně znevýhodněné. Martin Lux ze Sociologického ústavu zase vyzdvihnul bydlení s garancí. Označil ho za levné a rychlé řešení, které brání segregaci chudších obyvatel, zapojuje neziskový sektor a je přátelské k trhu.

MMR a MPSV aktuálně vypořádávají připomínky k návrhu zákona o podpoře v bydlení a během podzimu ho chtějí předložit Legislativní radě vlády. Detaily včetně analýzy nákladů a přínosů je možné najít na stránkách MMR zde a v přiložené prezentaci. V případě schválení se zákon zařadí mezi další součásti reformy Bydlení pro život, kterou MMR realizuje. Patří do ní například už schválený stavební zákon, investice do výstavby i rekonstrukce hlavně obecních bytů nebo stabilizace nájemních vztahů a další.

Foto a Zdroj: Ministerstvo pro místní rozvoj