Newslettery

PromoNews

Výběr toho nejzajímavějšího za posledních 14 dní do vaší emailové schránky.

2x měsíčně

PromoDay

Přehled nejnovějších článků. Každý pracovní den do vaší schránky.

5x týdně

Představujeme vám

Výběr z těch nejzajímavějších rozhovorů s představiteli veřejné správy.

1x měsíčně

Přehled nadcházejících konferencí, soutěží, školení na následující měsíc.

1x měsíčně

Kliknutím na „Odebírat“ souhlasíte s našimi zásadami o Ochraně osobních údajů a zasíláním pravidelných newsletterů. Odhlásit se můžete kdykoliv.

Jak to vidí starostovéKomunikace s občanyTiskové zprávy

Svaz měst a obcí ČR (SMO ČR) odmítá obohacování státu na úkor samospráv

Praha 12. května 2023, Včerejší vyhlášení tzv. konsolidačního balíčku, kterým chce vláda sanovat propad státního rozpočtu, vyvolalo u představitelů samospráv velké rozhořčení.

Návrh na zvýšení daně z nemovitosti bez ohledu na místní podmínky, bez ohledu na možnosti obyvatel, na dopad do lokální ekonomiky, prostě šmahem od stolu, považuje Svaz za krok špatným směrem.

Chápeme snahu státu o konsolidaci veřejných financí, jsme ti první, kteří jdou ve městech a obcích příkladem dobrého hospodaření s obecními prostředky,“ říká předseda Svazu měst a obcí ČR a starosta města Kyjov František Lukl, „a to i přesto, že vykonáváme za stát řadu jeho agend bez náležité finanční refundace. Proto nás zaráží argumentace vládních představitelů, kteří návrh na zvýšení daně z nemovitosti vysvětlují i velkou finanční zátěží výběru této daně státem.  Ministr financí zmiňuje miliardu korun, ptá se ale někdo nás, zástupců měst a obcí, kolik ročně doplácíme na agendy přenesené působnosti, tedy na agendy, které na nás stát delegoval?“

Při stanovování této daně je nesmírně důležitá i analýza možností daného místa, občanů, kteří zde žijí. Je to daň, jejíž parametry navrhuje a schvaluje zastupitelstvo každé obce a také si její výši musí před svými občany zdůvodnit a uhájit. Její výnos je pak 100 % příjmem obce, občané mohou tedy sami jednoznačně posoudit, zda její navýšení bylo ku prospěchu rozvoje jejich domova.

Znovu a znovu nás stát svými rozhodnutími staví do role podřízeného a ne partnera, jehož názoru by si vážil a s kterým by o svých rozhodnutím diskutoval. Tato rozhodnutí ovlivňují životy tisíců lidí, našich občanů,“ dokončuje František Lukl.

Foto: Pexels
    Zdroj: Svaz měst a obcí ČR