Památky a kulturaTiskové zprávy

V Ústí nad Labem se natáčely vzpomínky pamětníků Ústeckého kraje na výrazné momenty 20. století

Paměť národa Severní Čechy zaznamenává vzpomínky pamětníků Ústeckého kraje na výrazné momenty 20. století. Již podruhé natáčeli dokumentaristé v suterénu vily Českého rozhlasu v Ústí nad Labem osudy umělců, horníků, či disidentů, kteří vzdorovali režimu.

A i tentokrát se mezi desítkami nových výpovědí našla spousta neuvěřitelných životních příběhů. „Například Sempfer Kosolofski se narodil v roce 1933 v Rumunsku. V roce 1940 odešel s rodiči do dnešního Rakouska a pak do Čech, aby po válce rodina našla nový domov v Drážďanech. V Berlíně na univerzitě vystudoval bohemistiku. Na Technické univerzitě v Drážďanech pak desítky let překládal odbornou literaturu a tlumočil z a do češtiny. Jeho životní příběh je fascinující, stejně jako jeho životní elán, skvělá čeština a veselá mysl. Více než dvouhodinové povídání působilo jako životabudič,” sdílel své dojmy z natáčení s panem Kosolofskim dokumentarista Post Bellum Jan Beneš.

Došlo také na témata charakteristická pro Ústecký kraj, jakými jsou např. hornictví a jeho odvrácená stránka v podobě zaniklých obcí a zpustošené krajiny. O své příběhy se také podělily sestry, které vyrůstaly rodině potomků českých kolonistů v Rumunsku.

„Tolik neuvěřitelných vyprávění, která se daří skrze pamětníky a podporu obcí, měst, nadací i Ústeckého kraje, zachytit, je obdivuhodné. Profesionální dokumentace nehmotného kulturního dědictví a cesty ke sdílení příběhů a emocí s veřejností, zejména mladou generací, dává obrovský smysl a staví bariéru populismu a nenávisti, které se ve společnosti s určitou pravidelností opakují,” řekla ředitelka regionální pobočky Paměť národa Severní Čechy Michaela Pavlátová.

Kromě audio a video rozhovorů s pamětníky připravila severočeská pobočka organizace Post Bellum také exteriérovou výstavu, která od května 2023 putuje po devíti místech Ústeckého a Libereckého kraje. Od 11. července je výstava k vidění v Mostě. „Výstava přináší vzpomínky pamětnic a pamětníků na odlišné přijetí zlomových událostí 20. století na severu Čech a připomíná letošní půlkulatá výročí let 1918, 1938, 1948, 1968 i cestu k sametové revoluci,“ dodala k výstavě ředitelka.

Natáčení rozhovorů s pamětníky a produkce výstavy v Ústeckém kraji mohla proběhnout díky finanční podpoře Ústeckého kraje, města Ústí nad Labem a dalších severočeských měst.

Foto a Zdroj: Ústecký kraj