Tvrdou vodu poznáte jistě podle přítomnosti vodního kamene na spotřebičích. Jejich provozu moc neprospívá, zanáší varnou konvici, bojler i pračku. Ze zdravotního hlediska je však tato voda kvalitní. Pití tvrdé vody s obsahem vápníku a hořčíku může dokonce působit preventivně proti kardiovaskulárním a neurodegenerativním onemocněním.
Tvrdost vody
V kombinaci se sírany a chloridy může tvrdost vody ovlivňovat její chuť. Podle platné vyhlášky č. 252/2004 má voda určená pro konzumaci stanovenu doporučenou hodnotu tvrdosti 2-3,5 mmol/l. Ze zdravotního hlediska se jedná o vodu kvalitní.
Obecně se tvrdostí vody rozumí koncentrace všech vícemocných kationtů kovů alkalických zemin, v podstatě se jedná o sumu vápníku a hořčíku.
Obsah vápníku ve vodě je přímo svázán s geologickou skladbou horniny, kterou protéká. Proto se tvrdost vody v jednotlivých geografických oblastech často liší. Voda pocházející z křídovité oblasti je tvrdší než ta, která se čerpá v oblasti žulové.
1 mmol/l = 5,6o dH | 1o dH = 0,18 mmol/l | |
1 mmol/l = 10o dF | 1o F = 0,1 mmol/l | |
1o dH = 1,7o F | 1o F = 0,56o dH |
1o dH = německý stupeň
1o F = francouzský stupeň
Pitná voda | mmol/l | odH | oF |
velmi tvrdá | > 3,76 | > 21,01 | > 37,51 |
tvrdá | 2,51 – 3,75 | 14,01 – 21 | 25,01 – 37,5 |
středně tvrdá | 1,26 – 2,5 | 7,01 – 14 | 12,51 – 25 |
měkká | 0,7 – 1,25 | 3,9 – 7 | 7 – 12,5 |
velmi měkká | < 0,5 | < 2,8 | < 5 |
Tvrdá voda a zdravotní hledisko
Ze zdravotního hlediska je dávána přednost spíše vodě tvrdší. Nicméně i růst tvrdosti je prospěšný jen do určité míry. Optimum v pitné vodě je uvedeno ve vyhlášce pro pitnou vodu jako doporučené rozmezí. Zde uvedená horní hranice je však odvozena od „technických“ vlastností vody, nikoli zdravotního rizika.
Vápník nemá v žádném případě negativní vliv na naše zdraví. Naopak pro zdravý růst nebo k ochraně před odvápněním se doporučuje pít vodu s obsahem minerálních solí, jako jsou vápník nebo hořčík. Voda z kohoutku je tedy nejjednodušším každodenním zdrojem vápníku a hořčíku pro náš organismus.
Tvrdá voda a technické hledisko
Z technického hlediska není žádoucí ani velmi měkká voda, která bývá agresivní a způsobuje korozi potrubí, ani voda velmi tvrdá, která zase snižuje životnost potrubí a nádrží tvorbou inkrustací. Tvrdá voda navíc špatně rozpouští mýdlo a zvyšuje jeho spotřebu.
Specifickým problémem se stává tvrdost u teplé vody. Když voda obsahuje hydrogenuhličitany, dojde při zahřívání k odstranění CO2 a změně hydrogenuhličitanu na uhličitan vápenatý, který se vysráží ve formě tuhého vodního kamene na stěnách varných nádob, trubek a bojlerů.
Změkčování dodávané pitné vody polyfosforečnany není v souladu se stanovisky SZÚ
Pro eliminaci tvorby vodního kamene a snížení koroze je možné využít dávkování polyfosforečnanů (polyfosfátů). Nízká koncentrace polyfosforečnanů ve vodě může snížit tvorbu vodního kamene a sníží korozi. Je však nedostatečná k zamezení vylučování vápence ve varné konvici, bojleru a v pračce. Stanovisko Státního zdravotního ústavu k dávkování vyšších koncentrací polyfosforečnanů do pitné vody je veskrze negativní.