Hlasování v rámci soutěže Cena za krajinu začalo. Potrvá do konce srpna

Který z přihlášených projektů má nejlepší dopad na zadržení vody v krajině na jižní Moravě?

Hlasování o Cenu veřejnosti se spustilo v úterý 1. srpna a vybírat může kdokoli až do konce srpna na webu soutěže www.cenazakrajinu.cz . Vítěz si odnese odměnu 50 tisíc korun.

Zakládají remízky, biokoridory, mokřady, vysazují stromořadí, obnovují cesty nebo revitalizují vodní toky. Jednotlivé obce, zemědělci, soukromé společnosti, ale i jednotlivci pečují o přírodu ve svém okolí. Jednou z cest, jak můžou svoji práci představit a motivovat tak ostatní, je i soutěž Cena za krajinu, jejíž druhý ročník vyhlásil Jihomoravský kraj na začátku března letošního roku.

Nově se přihlášky podávaly do dvou kategorií – komplexní projekty a jednotlivá opatření. „Z celkem 27 přihlášených projektů postoupilo do finále 20 z nich. Každý projekt, který pomáhá naší krajině se adaptovat na stále častější horka a sucha, je důležitý a inspiruje ostatní. A to je smysl i celé Ceny za krajinu – přenášet příklady dobré praxe dál,“ uvedl jihomoravský hejtman Jan Grolich.

Finálové projekty je možné si prohlédnout na stránkách www.cenazakrajinu.cz, kde také od 1. srpna začne hlasování o Cenu veřejnosti. K potvrzení hlasu je potřeba zadat jen e-mailovou adresu a následně jej odsouhlasit v e-mailu. Hlasování bude ukončeno 31. srpna a výsledky se přihlášení dozví v pondělí 25. září na slavnostním vyhlášení v sídle Nadace Partnerství v Brně. Kromě vítěze Ceny veřejnosti se představí i vítězové obou kategorií (komplexní projekty a jednotlivá opatření), které vybere odborná porota. Tu tvoří nejen zástupci Jihomoravského kraje a Nadace Partnerství, ale také porotci z Mendelovy univerzity v Brně a Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky. Mezi výherce kraj rozdělí 230 tisíc korun.

„Projekty, které se nám sešly, ukázaly, že existuje mnoho inovativních a udržitelných způsobů, jak zadržet vodu v naší krajině a minimalizovat negativní dopady klimatické změny. Navrhovaná opatření následně zvyšují i kvalitu života obyvatel v Jihomoravském kraji. Děkuji všem účastníkům za jejich odhodlání,“ ocenil přihlášené projekty náměstek hejtmana pro životní prostředí Lukáš Dubec.

Foto a Zdroj: Jihomoravský kraj